For it is in giving that we receive. (Fransiscus Van Assisi)

Wat is er met je Hindoestaanse gastvrijheid gebeurd? Dat was het eerste wat mijn moeder dacht, vertelde ze mij, nadat ik haar jaren terug in tranen vertelde dat ik er genoeg van had. Genoeg om voor iedereen klaar te staan en alles te geven terwijl het als vanzelfsprekend wordt gezien. Wie mijn moeder kent weet dat zij zelf nog steeds die ‘echte’ Hindoestaanse is met eindeloze gastvrijheid 💚.

Grenzen

Ik had het voor mijzelf toch nodig om een grens te trekken om vervolgens een manier te vinden wat bij mij past. Gastvrij en vrijgevig ben en blijf ik. Liefdevol voor mijzelf ben ik inmiddels echter ook. Een balans tussen mijn westerse zijn en mijn oosterse opvoeding heb ik inmiddels gevonden waarbij geven een belangrijk thema is en blijft.

De afgelopen maanden heb ik met een besloten groep geoefend in het doorgeven van yin yoga en meditatie. Vanaf januari ga ik hier mee verder in De Pastorie van Diemen waar een ieder welkom is. Dit doe ik op basis van dâna. Dâna is een term binnen het boeddhisme/ hindoeïsme wat vaak vertaald wordt als donatie of vrijgevigheid.

Je hartsgesteldheid

Vrijgevigheid in brede zin heeft te maken met je hartsgesteldheid. De mate waarin je kunt, durft en/ of wilt geven zegt iets over je hart. Kun je je openstellen? Hoe erg ben je gekwetst en daardoor behouden en afstandelijk? Geef je omdat je eigenlijk wilt ontvangen? Waarom je geeft en hoeveel je geeft zegt meer over jou dan over degene aan wie je geeft.

Kom je straks naar mijn yin yoga/ meditatie sessie dan zou ik het fijn vinden dat je leert voelen. Voelen wat geven met je doet. Geef je omdat je je schuldig voelt? Geef je een klein beetje vanuit je overvloed? Of geef je meer dan je je kunt veroorloven en waarom doe je dat dan?

Ik zou het fijn vinden dat je je aanwezigheid geeft. Er zijn zoals je bent, kwetsbaar durven zijn, met de intentie om dat wat je ontvangt ook door te geven.

Vrijgevigheid doorgeven

Ik zou het fijn vinden als je straks bij mij een yin yoga/ meditatie sessie volgt, je voelt om vrijgevigheid te ervaren voor jezelf en je omgeving. Dat je mag leren door de sessies om ‘dâna’ te geven aan jezelf, je familie, je buren, collega’s.

Dâna geven voor de sessies houdt praktisch in dat je een financiële bijdrage mag geven zoals dat jou uitkomt.

Dâna, hoe mooier en eenvoudiger zou het leven zijn als we zouden durven geven. En merk dan op hoeveel en wat je ontvangt terwijl je geeft. For it is in giving that we receive.

Liefs, Gladys