Het werd weer eens tijd. Om te schrijven, om mijn gedachten de ruimte te geven. Vooral na zo’n bijzonder jaar.

Er is al genoeg geschreven over het ‘Corona’ jaar 2020. Een jaar van ‘back to basic’, complottheorieën, economische en sociale crisis of het jaar van saamhorigheid? Een ieder heeft het op zijn of haar manier ervaren en toch heeft de aanwezigheid van Corona ons allen geraakt en beïnvloed. Vanuit dat perspectief kies ik voor saamhorigheid als thema voor 2020.

Dit jaar heeft mij geen ellende en verdriet gebracht. En dat benoem ik nu niet om aan te geven wat voor goeds dit jaar mij wel heeft gebracht. Het doet mij vooral denken aan 2014. Vooral vandaag. Op 31 december 2014 kwamen wij bij vrienden vandaan vlak voor 0.00 uur. We wilden graag het nieuwe jaar thuis inluiden. We reden echter langs de straat waar mijn toenmalige zaak stond en politie en brandweer druk in de weer waren. Toch maar even kijken want er zou toch niet in mijn zaak iets aan de hand zijn ….

Aangekomen in de straat zagen we de vlammen geblust worden door de brandweer. Mijn dochter was toen 10 en schreeuwde dat ook dit nieuwe jaar vreselijk begon met ellende. ‘Nee!’ riep ik. De brand was in 2014 begonnen en hoorde bij dat jaar wat doordrenkt was van verdriet maar het nieuwe jaar zou anders worden! Voor haar geloofde ik dat ook. Het moest. Het kon niet anders. Een jaar van rouw, verdriet en ziekte eindigde met een brand vlak voor 0.00 uur. Maar het eindigde. Dat was het enige wat ik kon bedenken. Het eindigde en een nieuw jaar begon.

 

Ook nu beginnen we een nieuw jaar. Collectief hebben we een vreemd, ingewikkeld en in sommige gevallen een vreselijk jaar gehad. Maar over 1 dag is het 2021. Een nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen. En dat kan zo ongemakkelijk voelen. Onecht, te mooi om waar te zijn, ergens nog een beetje hopeloos. En toch is er een nieuw begin.

Wat mij betreft met de focus op nog meer menselijkheid, saamhorigheid en verbinding. Nog meer contact, aanraking (vrijwillig!) en contemplatie. Het afgelopen jaar hebben we de dalen gezamenlijk gedragen. Ik hoop dat angst en paniek niet de overhand krijgen en dat saamhorigheid zal blijven. Ik hoop dat we kiezen om elkaar bij te staan en te steunen ik plaats van elkaar te verraden onder het mom van het melden van anonieme misdaad. Ik hoop dat we hoop, geloof en liefde mogen ervaren in 2021. Voor onszelf en de ander.
Volledig en vrij. 

Liefs,
Gladys